Vabilo na predavanje: Prva električna žarnica na Slovenskem je zasvetila v Mariboru na Grajskem trgu

Akademija distribucije Elektro Maribor in Zavod za turizem Maribor Vas vljudno vabita na predavanje o zanimivostih iz urbane zgodovine tehnologije z naslovom:

Prva električna žarnica na Slovenskem je zasvetila v Mariboru na Grajskem trgu

Predavanje bo v torek, 27. novembra 2018, ob 16. uri,
v prostorih Akademije distribucije Elektro Maribor, Majcigerjeva ulica 23, Maribor
(za parkiranje bo poskrbljeno).

» … 4. aprila 1883 je bil namreč v časopisu Marburger Zeitung objavljen članek, da je v parnem mlinu Karla Scherbauma v Mariboru izvedena razsvetljava s 36 žarnicami, kar … predstavlja prvo uporabo električne energije v praktične namene … na Slovenskem in to le štiri leta zatem, ko je Thomas Alva Edison izdelal prvo električno žarnico na ogleno nitko …« (povzeto po Marburger Zeitung, 4.4.1883 in po Zgodovina slovenskega elektrogospodarstva, Janez Hrovatin … et al., Elektrotehniška zveza Slovenije, Ljubljana, 2007).

Zgodovinska dejstva kažejo, da je Maribor od nekdaj odlikovala tudi tehnološka inovativnost. V Maribor je pripeljal prvi vlak na Slovenskem, tukaj je pričetek kabelske televizije pri nas začela, tukaj so bili na šolah prvi računalniki, tukaj se je pričela tudi elektrifikacija na Slovenskem. Maribor in regija ob reki Dravi pa sta že zgodaj začela s skrbno uporabo energetskih virov v korist tukajšnjega prebivalstva in v spodbudo gospodarstvu.

Ob prvi obletnici delovanja Akademije distribucije Elektro Maribor in leto dni pred obeležitvijo stoletnice distribucije električne energije v mestu, Vas vljudno vabimo v Akademijo distribucije Elektro Maribor, kjer bi Vam želeli predstaviti nekaj utrinkov iz zgodovine elektrifikacije, ki so morebiti zanimivi tudi za obiskovalce našega mesta.

Program:

15:45 Prihod udeležencev

16:00 Pozdrav vodje Akademije distribucije Elektro Maribor

16:05 Uvodni nagovor direktorice Zavoda za turizem Maribor

16:10 Predavanje in predstavitev zgodovinskih virov (mag. Boris Sovič, dr. Orest Jarh, Andrej Tumpej)

17:40 Diskusija in ogled muzejske sobe

Prijazen pozdrav,
mag. Peter Kaube
Akademija distribucije

Zaradi organizacije vas vljudno prosimo, da svoj prihod potrdite na elektronski naslov: peter.kaube@elektro-maribor.si